Hogyan készítsünk hatásos Facebook profilt

  A következő cikk kreatív ötleteket tartalmaz, a figyelemfelkeltő Facebook borítókép és profilkép készítéséhez. 

  A következőkre lesz szükségünk:

  • Töltsük le a következő linken található sablont
  • Saját Facebook borítókép sablon
  • Saját profilkép sablon
  • Fénykép saját magunkról

  Mit fogunk megtanulni?

  Megmutatjuk, hogy hogyan adhatunk hozzá egy fényképet egy előre elkészített sablonhoz valamint, hogy hogyan nyerjük ki az új feltöltésre kész profilképet és borítóképet.

  Ebben az oktatóanyagban a Photoshopban elkészített sablon segítségével személyre szabott Facebook borítóképet és profilképet készítünk, amelyek tökéletes összhangban vannak egymással. A borítókép és profilkép egyetlen, összefüggő grafika lesz, kétféle különálló fotó helyett. 

  Töltsük le a fenti sablont ezen hatások létrehozásához.

  01_5.jpg

   

  1. Lépés

  Fénykép megnyitása

  Indítsuk el a Photoshopot, majd válasszuk ki a Fájl menü > Megnyitás parancsát.  Válasszunk ki egy fényképet, amit profilképként illetve borítóképként akarunk használni. Minta fénykép esetén "polaroid-collage.jpg". Kattintsunk a Megnyitásra.

  Olyan fényképet használjunk, amelyik legalább 2000 pixel széles, így könnyen ráhelyezhető a sablonra. 

  Emlékezzünk, hogy a profilképünk a fénykép bal alsó sarkában fog megjelenni. A mintafényképen az alany arca a kompozíció bal alsó sarkában látható, így megkönnyíti az újrapozicionálást. Próbáljunk egy olyan fényképet keresni, ahol az alany kicsi vagy messze van: emberek csoportja, fénykép egy nevezetességgel vagy tájképpel az alany mögött, vagy a mintafényképhez hasonló csendélet. 

  step-1_0.jpg

   

  2. Lépés

  Mintasablon megnyitása

  Fájl menü > Megnyitás, majd pedig keressük meg a "facebook-template.psd" fájlt. Kattintsunk a Megnyitásra.

  Keressük meg a Rétegek panelt a munkaterület jobb oldalán. Ha nem látjuk, menjünk az Ablak menü > Rétegek menüpontra. Négy különböző réteget láthatunk: 

  1. "Facebook frame" - Ez a réteg megmutatja, hogyan fog kinézni a borítóképünk és a profilképünk, ha feltöltjük a Facebookra. 
  2. "Artwork" - Ez a réteg az éppen használt fényképet vagy design-t tartalmazza. 
  3. "Profile picture" - Ez a réteg a profilképünk vágására és exportálására használható. 
  4. "Cover photo" - Ez a réteg a borítóképünk vágására és exportálására használható. 

  step-2.jpg

   

  3. Lépés

  Fénykép hozzáadása a sablonhoz

  Keressük meg a fájl fület a munkaterület felső részén, és kattintsunk a fénykép fájlra. Kijelölés menüpont > Minden. Nyomjuk le a command "C" (Mac) vagy control "C" (Windows) billentyűket a fénykép másolásához. 

  Menjünk vissza a sablonra a fájl fülön található "facebook-template.psd" fül kiválasztásával. Kattintsunk az "Artwork" rétegre a Rétegek panelben, hogy aktív legyen, majd nyomjuk le a command "V" (Mac) vagy control "V" (Windows) billentyűket a billentyűzeten. Ez be fogja illeszteni a fényképet az "Artwork" rétegben lévő fényképet a "Facebook frame" rétegbe.
   

  step-3.jpg

   

  4. Lépés

  Fénykép beállítása

  Kattintsunk a Rétegek panelen az "Artwork" rétegre, hogy aktív legyen. 

  Szerkesztés > Szabad Átalakítás, vagy nyomjuk meg a command/control "T" billentyűket a billentyűzeten. Megjelenik a határolódoboz a fénykép széleinél. Ha nem látjuk a széleit, csökkentsük a nagyításon a command/control "-" billentyűk használatával. 

  • Állítsuk be a fénykép megfelelő méretét a fénykép szélein megjelenő nyilak segítségével. Az eredeti méretarány megtartásához tartsuk lenyomva a Shift billentyűt. 
  • Helyezzük át a fényképet a határolódoboz keretein belüli tetszőleges helyre. 
  • Forgassuk a fényképet az egér segítségével a határolódobozon. Kattintsunk a húzáshoz és forgatáshoz. 

  Úgy helyezzük el a fotót, hogy az kitöltse a borítókép és profilkép teljes területét. Ha elkészültünk, nyomjuk le az Enter billentyűt. 

  step-4.jpg

   

  5. Lépés

  A "Facebook frame" elrejtése

  Ha megfelelően elhelyeztük a fényképet, kattintsunk a Layer panelen a "Facebook frame" rétegtől balra látható szem ikonra, a réteg elrejtéséhez.

  step-5.jpg

   

  6. Lépés

  A profilkép vágása

  A Rétegek panelen keressük meg a "Profile picture" réteget. Nyomjuk le a Command (Mac) vagy Control (Windows) billentyűket és kattintsunk a réteg bélyegképére.
  Ez ki fogja választani a Facebbok profilképünknek megfelelő magasságot és szélességet. 

  A profilképünk területének körbevágásához menjünk a Kép > Vágás menüpontra. 

  step-6a.jpg

   

  step-6b.jpg

   

  7. Lépés

  Profilkép mentése

  Fájl menü > Mentés Másként...

  Válasszunk egy tetszőleges nevet és helyet a profilképünk mentéséhez a Mentés Másként párbeszédablak használatával. A lenyíló fájlformátumok közül válasszuk a JPEG-t.  

  Ha elkészültünk, kattintsunk a Mentés gombra. Nézzük meg a megjelenő párbeszédablakban megjelenő lehetőségeket, majd kattintsunk az OK gombra.
   

  step-7_0.jpg

   
   

  8. Lépés

  Visszavonás az Előzmények panel használatával

  Kattintsunk a munkaterület jobb oldalán található Előzmények panelre. Ha nem látjuk az Ablak menüben kattintsunk az Előzmények menüpontra

  Kattintsunk a "Load Selection" lépésre. Ez visszavonja az előző két lépést és visszatölti az eredeti, vágatlan képet. 

  step-8.jpg

   

  9. Lépés

  Borítókép Vágása és mentése

  Ismételjük meg a hatodik és hetedik lépést, vágjuk méretre és mentsük le a borítóképünket:

  1. A Rétegek panelen kattintsunk és nyomjuk le a command (Mac) vagy control (Windows) billentyűket a "Cover photo" bélyegképén. 
  Menjünk a Kép > Vágás menüpontra a borítóképünk körbevágásához. 

  2. A vágás után a Fájl menüben válasszuk a Mentés Másként... menüpontot a borítóképünk JPG formátumba történő mentéséhez. 

  step-9.jpg

   
   

  Elkészültünk!

  Töltsük fel profilképünket és borítóképünket a Facebookra. Mivel mindkettőnél a Facebook által megadott arányokat használtuk, ezért nem kell átméreteznünk, vagy levágnunk a fényképekből.

  Őrizzük meg ezt a sablont, hogy a használatával a későbbiekben további profilképket és borítóképeket készíthessünk. Több fénykép egyesítésével sokkal összetettebb képeket is készíthetünk. Próbáljuk lefényképezni magunkat különböző helyzetekben és egyesítsük a képeket egy egyszerű kompozícióban.  

  step-10.jpg