Életre kelt képek

  Cinemagraph stílusosan

   

  01.gif

  A cinemagraph, ami magyarul talán mozgó-állóképnek fordítható leginkább, lényegében egy animált gif vagy egy rövid videó, ahol a kép legnagyobb része mozdulatlan, míg egyes apró részek mozognak, ezzel egészen furcsa és olykor meghökkentő hatást adva az adott képnek. A technika kitalálói Jamie Beck és Kevin Burg fotósok, akik 2011-ben alkották meg az első cinemagraph-ot, azóta azonban rengetegen készítettek már hasonló munkákat.


  A cinemagraph elterjedése a kitalálás után kissé megtorpant, hiszen akkoriban kevés helyen használtak gifeket, az utóbbi időben azonban köszönhetően a közösségi média lehetőségeinek újra elterjedni látszik ez a formátum, így talán a mozgó-állóképek életében is eljöhet egy újabb felfelé ívelő népszerűségi görbe.


  Az apricotberlin ügynökségnél legalábbis mindenképpen így gondolkodnak, hiszen a korábban többek között a Samsunggal, a Reebokkal vagy a Marc O’Polo-val is dolgozó cég jelenlegi portfoliójának komoly részét képezik a cinemagraph-ok. Az ügynökség elsősorban a divat világában utazik, így ennek megfelelően az ilyen jellegű munkáik nagyrésze is ehhez köthető, amelyekből készítettek egy összeállítást a saját kedvenceikkel, amelyeket most ti is megnézhettek, ha lentebb görgettek.


  A cinemagraph elkészítése egyébként nem kifejezetten bonyolult. Vannak erre készített külön applikációk is telefonra, illetve a Microsoft Clipets névre keresztelt szoftvere is segíthet nekünk az elkészítésben. Aki azonban nem szeretne külön alkalmazásokkal bajlódni, annak elég az Adobe Photoshop, ahová egy rövid videót rétegekké beimportálva könnyedén kiválaszthatjuk a mozdulatlan részeket, majd pedig a maszkolás segítségével a mozgó részeket kitörölve a legfelső rétegről már menthetjük is ki az animált Gif-et. Aki inkább az Adobe After Effects-et preferálja, az sem fog csalódni, hiszen szinte hasonlóan könnyedén készítheti el saját cinemagraphját.


  Ha van ilyen képetek, mutassátok meg nekünk kommentben, kíváncsiak vagyunk!

  02.gif

  03.gif

  04.gif

  05.gif

  06.gif

  07.gif

  08.gif

  09.gif

  10.gif