Milyen adatokat gyűjt rólunk a Windows 10?

  A Microsoft a héten elérhetővé tette a Windows 10 operációs rendszerhez készített Creators Update frissítést, amely egy váratlan meglepetést is tartogatott a felhasználók számára. A vállalat ugyanis elárulta, hogy az operációs rendszer milyen adatokat gyűjt a felhasználókról a beépített telemetria segítségével. 

  windows10.png

   

  A nyilvánosságra hozott dokumentum szerint ezek között található a felhasználó IP-címe, egyedi azonosítója, X-Box esetén a sorozatszáma, továbbá a konfigurációra vonatkozó további adatok. Ezen adatok közé tartozik az alaplap típusa, a memória mérete, a háttértárak nagysága, az akkumulátor teljesítménye, illetve a gép házának a színe és annak mérete, amennyiben ezeket is meg tudja állapítani. 


  windows-10-privacy-settings--dyn--fullviewsize_0.jpg

  Ezeken az adatokon kívül még elküldésre kerülnek a felhasználó személyes és hálózati beállításai, a használt fiókok azonosítói, továbbá vállalati hálózat esetén annak részletei is, továbbá az is, hogy be van-e kapcsolva a titkosítás, illetve, hogy a felhasználó milyen böngészőt futtat.

  A különböző kiegészítőkről, azok típusáról és azonosításáról szintén adatokat gyűjt a válllalat, a rendelkezésre álló Wi-Fi kapcsolat adatairól és a kapcsolat minőségére vonatkozó adatokról szintén. 

  Összegyűjtésre kerülnek a felhasználó által leggyakrabban futtatott programok listái, a Start menübe és a tálcára kitűzött dolgok. Mobil eszközök esetében pedig a hívásokra és SMS üzenetekre vonatkozó információk (ki- és bejövő hívások, illetve üzenetek száma) - hacsak a felhasználó nem tiltja le ezeknek az információknak a továbbítását az adatvédelmi beállításoknál.

  A Windows 10 által összegyűjtött, a hibajelentések és élményfejlesztési célt szolgáló adatgyűjtések részeként elküldött információk köréről részletesen a következő cikkből tudunk tájékozódni. Az adatgyűjtés felett az új frissítés már nagyobb felügyeletet biztosít, de azoknak a mélységét és a továbbított adatok körét a megjelenített információkból továbbra sem lehet felmérni.