Magyar vizuális alkotóművész juttatta az 1900-as évek bevándorlóit a mai New Yorkba

  Az Elfeledett álom, Borsi Flóra legújabb projektje.

  kep 01 nyito_127.jpg

  Többször is írtunk már Borsi Flóra projektjeiről, ami annak fényében talán nem olyan meglepő, hogy az elmúlt évek egyik legfelkapottabb magyar vizuális alkotóművészéről beszélünk, akinek munkáit sorra ismerik el külföldön is. Pár hete az egyik fotósorozatát mutattuk be , most azonban egy kifejezetten grafikai projektre kerül a hangsúly, amely témájának aktualitása mellett, az ötlet egyedisége, és a megvalósítás minősége miatt is nagy sikert aratott a nemzetközi szaksajtóban.

  Flóra tavaly járt Amerikában, ezen belül is az Ellis-szigeten (Ellis Island), aminek egyből magával ragadta a hangulata. A New York-i kikötő bejáratánál található sziget 1892–1954 között az Amerikába vándorló emigránsok befogadásának központi helye volt, hiszen ebben az időszakban több mint 12 000 000 bevándorló haladt át az ellenőrző állomáson.

  A sziget ezzel együtt sokak számára szomorú hely, hiszen több, mint 3500-an haltak meg az új remény földjére való bebocsátásukat várva. A magyar művészhölgy ezen emberek számára szeretett volna emléket állítani a The Forgotten Dream névre hallgató képsorozatával, amelyben az 1900 körül készült fekete-fehér fotókon megörökített bevándorlókat retusálta a mai modern New York különböző helyszíneire.

  A projekt kifejezetten sok munkát igényelt, hiszen első körben meg kellett keresni ezeket a ritkának mondható fotókat, majd pedig amellett, hogy a múlt századi embereket a mai képekre kellett montázsolni, mindegyiküket ki is kellett színezni, hiszen alapvetően fekete-fehér fotókról van szó.

  A munka során Flóra ezért az Adobe Photoshop mellett az AfterEffects és a Lightroom segítségét is igénybe vette, a munka egy részét, főként a színezést pedig a Wacom Intous Pro tábla használatával könnyítette meg saját maga számára.

  Ahogy korábban említettük, a projektet több külföldi sajtó is felkapta, így megjelent többek között a DesignCollector, a Bored Panda vagy a Photogrist magazin oldalán is, de mi is összeszedtük nektek a projekt legjobb képeit.

  kep 02_122.jpg

  kep 03_121.jpg

  kep 04_112.jpg

  kep 05_106.jpg

  kep 06_93.jpg

  kep 07_82.jpg

  kep 08_2.png

  kep 09_2.png

   

  Ha érdekel Flórával készített interjúnk, akkor IDE KATTINTVA megtekintheted.