Corel Painter 2018: A világ legjobb festő szoftvere?

  Hosszú várakozás után végre megjelent a Corel Painter 2018, fantasztikus, új Thick Paint eszközökkel kiegészítve az egyébként is lélegzetelállító mennyiségű ecsetet. Ez - valamint számos forradalmian új eszköz teszi a Painter 2018-at a szoftver egyik legjobb verziójává, állítja Tom Bagshaw, ismert digitális művész.

  corel-painter-2018-opener.jpg

   

  A legjobb dolog: Az új eszközök eltörlik a hagyományos és a digitális művészet közti különbséget, és jelentősen javítják a munka nyújtotta élményt.

  A legrosszabb hír: Elég húzós az ára, ahhoz képest, hogy alapvetően ez csupán egy update.

  Álljon itt egy lista azoknak, akik frissen végzett művészként azon tűnődnek, hogy maradjanak-e az offline eszközöknél, esetleg egy digitális táblával felszerelkezve elinduljanak a digitális művészek rögös útján.

   

  Óriásfoltok...

  A Thick Paint a Painter nagy durranása – és várhatóan, ehhez fog majd a legtöbb frissítés érkezni.

  Ez a funkció – ahogyan a neve is sejteti – lehetővé teszi, hogy olyan hatású színekkel és telítettséggel fess, ami úgy viselkedik, mintha hagyományos festékkel dolgoznál. A digitális tollal történő dörzsöléssel, nyomással, kaparással az egyes "festékrétegeket" egymásra halmozhatjuk – így minden egyes későbbi ecsetvonásnak mélységet adhatunk. A Thick Paint ráadásul a vászon textúrájára is reagál, így a felhalmozódott festékrétegeket akár le is lehet kaparni a "canavas" felületéről.

  A Thick Paint alapvetően ismerős eszközökkel operál: de a sörtés ecsetek, kések reagálnak a toll dőlésére, forgására, így dinamikusan változtatják az ecset húzta minta szögét és ívét, és ez összhatásában meg is látszik a vásznon, a kész művet pedig a megvilágítás erősségének és irányának pontos beállításával lehet még élethűbbé varázsolni.

   

  painter-2018-review-thick-paint.jpg

   

  Az új gyorsindítási parancs segítségével könnyen és pontosan lehet testre szabni az ecsetet, a rajzfelületen pedig megjelent egy új, "intelligens" kurzor, ami folyamatosan mutatja a betöltött festék mennyiségét és színét.

  A „Tulajdonságok” panelen található új legördülő menüben definiálható, hogy milyen módszerrel akarunk festeni (száraz, puha, vékony esetleg vastag ecsettel). Ezek a beállítások határozzák meg azt, hogy az ecset milyen nyomot hagy a vásznon. Érdemes mindegyiket kipróbálni, mivel a Thick Paint ecsetek nagyon különböznek a meglévő impasto típusoktól.

   

  Mély textúrák

  A Corel Painter 2017-ben debütáló textúraformázó (texture painting) ecsetek lehetővé tettél, hogy a kívánt formát közvetlenül a festékre vigyük fel és azt más eszközökkel is alakíthassuk. A Painter 2018 a "Thick Texture" funkciója új ecsetekkel bővíti a fenti funkciót. Ha egy karaktert hegekkel, vagy mély pórusokkal szeretnénk ábrázolni, használhatjuk a vastag textúrájú ecseteket, hogy hozzáadjuk az adott formát, majd könnyedén megváltoztathatjuk annak mélységét az irányított világítási beállítások segítségével.

   

  painter-2018-review-surface-lighting.jpg

   

  Eszközök digitális festőknek

  Az új "Natural-Media" ecsetkatalógusban könnyedén megtalálhatjuk az ismert ecseteket, mert azok egyszerűen beazonosítható nevekkel és jellemző ikonokkal lettek felruházva. Ez a gyűjtemény egyébként olyan egyszerűsített kategóriákat kínál, mint a "Hard media", az "Ink" a "Paint" és a "Finishing" vagy a "Photo Art".

   

  painter-2018-review-natural-media-brushes_0.jpg

   

  Ez a fajta egyszerű katalogizálás a kezdő digitális művészek ideális eszközévé teszi a Painter 2018-at, és segíti azokat, hogy zökkenőmentesen kezdhessenek el alkotni - ráadásul a katalógus mérete éppen ideális, a programmal ismerkedő művészek nem tudnak elveszni az ismeretlen ecsettípusok között. Természetesen a tapasztaltabb festőknek is egy jó lehetőség ez a könyvtár, hogy egy könnyen átlátható munkamenetet alakítsanak ki.

   

  Még élethűbb szemcsék

  Az egyik nehézség, amellyel a digitális festészetnek meg kell birkóznia, hogy olyan ecseteket kell előállítani, amik teljesen valóságosnak hatnak. Számos olyan mód van, melynek beállításával közelebb kerülhetünk a kívánt hatáshoz, a legújabb lehetőség most ezekhez csatlakozik: ez a "Random Grain Rotation and Random Grain Position".

  Az RGR&RGP olyan hatást vált ki, mintha a szemcsézettség minden egyes ecsetvonásnál megváltozna egy keveset. Az ecsetszálak száma teljesen véletlenszerűen jelenik meg a képen, ezzel tovább csökken a "digitális végeredmény" érzése. Ez az újítás bármelyik olyan ecsetre alkalmazható, amelyiknek lehet állítani a szemcsésségét – így akár régebbi ecsetek esetében is érezhetjük a fejlődést.

   

  Továbbfejlesztett kijelölő eszközök

  A Painter kijelölőeszközei eddig egy kicsit hiányosak voltak. Az új verzióban megjelenő kijelölő ecsetkészlet, ami segít szakítani a megszokott Lasso és Marquee munkamódszerekkel és modernebb, a Photoshop-ból már ismerős módszerekkel bővíti ezt a fegyvertárat.

   

  painter-2018-review-selection-brushes.jpg

   

  A készlet a "Photoshop Quick Mask" módszeréhez hasonló módon dolgozik, és lehetővé teszi, hogy a művész úgy dolgozzon egy kijelölt területen, hogy annak formája és átláthatósága változatlan maradjon. Az egyszerűen testreszabható, félig áttetsző "Maszk" megmutatja a korábbi ecsethasználatot a felületen, amihez ezután könnyedén hozzáadhatunk vagy kivonhatunk részeket.

  Ez különösen hasznos, mikor nedves ecsetekkel dolgozunk – például vízfestékkel. A kiválasztott területet  folyékony maszkként is alkalmazhatjuk, hogy megakadályozzuk a felvitt festék továbbterjedését.

  Egy különleges kijelölő ecsettel pedig, melyet a képregény szerű  élsimított szegélyek esetén lehet használni, és amely ideális vonalrajzok és kontúros szegélyek kijelöléséhez.

  Ezen kívül bármely bélyegalapú ecset-változat is használható kijelöléshez, hogy még rugalmasabbá válljon az alkotás folyamata.

   

  Textúrázás a Painter 2018-al

  3D modellek esetében egy alakzat megfestése nagyban függ az eredeti formától. Ha van egy kis textúránk, és azt egy emberen, vagy egy rétegen akarjuk ábrázolni egy jóval nagyobb vásznon, akkor vagy felnagyítjuk az alakzatot, vagy duplikáljuk.

  Az új Texture Synthesis funkcióval az alakzatnak, vagy a dokumentumnak létrehozhatjuk az új méretét és felnagyíthatjuk azt. A kijelölt terület tulajdonságai lehetnek teljesen véletlenszerűek is, a beállításoknak megfelelően létrejövő új textúra pedig elhelyezhető egy külön rétegen, esetleg lementhető önálló katalógus elemként.

   

  Folyékony hatás

  A "Drip and Liquid" technológiát korábban csak meglévő képpontokon lehetett alkalmazni. Az új Painterben ez továbbfejlődött és akár üres rétegeken is működik. A technikát egy elkülönített rétegen alkalmazva (például egy színkeverés esetében),  az alsóbb rétegek érintetlenek maradnak, megóvhatjuk azok színeit.

  Az Impasto ecsetek már régóta szerves részét képzik a Painternek. A 2018-as verzió még több ecsettel kompatibilis, például a frissítéssel bekerült mázoló ecseteket már impasto beállításokkal is használhatjuk vékony festékrétegek felvitelére, amellyel tovább növelhető az alkotás mélysége.

  A „Tulajdonságok” sáv is előnyére változott. Végre ideális mennyiségű beállítást tartalmaz, ezen kívül pedig minden egyes eszközhöz tartoznak további -ideiglenes - "lebegő panelek" is, melyek segítenek minimalizálni a megnyitott ablakok számát a képernyőn.

  Az ecsetek és az ecsetkezelés sebessége is érezhetően változott az új verzióban.

   

  Összegzés

  Tom szerint nem kétséges, hogy a Corel Painter még mindig a legjobb a "hagyományos" művészet digitális ábrázolásában. A Thick Paint ecsettípus kétség kívül az utóbbi évek legnagyobb újítása. Ha digitális művészként a cél a valóság minél részletesebb leképzése, akkor a Corel Painter 2019 az ideális lehetőség arra, hogy nekikezdjünk alkotni.